Kusin vitamin

Godmorgon finisar. eller morgon är det väl inte precis. Idag börja jag klockan 11. skönt. Tänkte bjuda er på en vitamin-guid.
Vitaminer behövs för att hålla kroppen och huden fin, skyddad och få dig att må bra.
A-vitamin (RETINOL)

Bra för synen
GÖR: Nödvändig för syn, hud och slemhinnor.
VID BRIST: Lindrig brist försämrar mörkerseendet. Allvarlig brist ger nedsatt motståndskraft för infektioner samt nattblindhet.
FINNS I: Inälvsmat, främst lever, matfett, mjölkprodukter samt rotfrukter och
grönsaker.

Vitamin B1 (TIAMIN)

GER ENERGI
GÖR: Nödvändig för kolhydrat-omsättningen, vissa muskel- och nervfunktioner
samt energiproduktion.
VID BRIST: Allvarlig brist ger nervsjukdomen beriberi.
FINNS I: Fullkorn (bröd, mjöl, gryn och pasta), griskött, inälvsmat, bönor,
ärtor, ris.

 

 
Vitamin B2 (RIBOFLAVIN)

BRÄNNER FETT
GÖR: Behövs för förbränningen av kolhydrater, proteiner och fett.
VID BRIST: Kan ge slemhinne- och hudförändringar. Allvarlig brist ger
hudsjukdomen pellagra.
FINNS I: Fullkornsflingor, kött, mjölk, ägg, fisk, lever, potatis.

Vitamin B3 (NIACIN)
GER BÄTTRE SÖMN
GÖR: Nödvändig för cellernas ämnesomsättning av fett och kolhydrater samt
energiproduktion.
VID BRIST: Lindrig brist ger diffusa symtom som nedsatt aptit, sömnlöshet och
retlighet. Allvarlig brist ger sjukdomen pellagra som ger förändringar i hud,
mag och tarmkanal och nervsystem och leder till döden om ingen behandling sätts
in.
FINNS I: Fullkorn (bröd, gryn), kyckling med skinn, fisk, ägg, kött, majs,
lever, mjölk, potatis.

Vitamin B5 (PANTOTENSYRA)

BRYTER NER KOLHYDRATER
GÖR: Nödvändig för omsättningen av kolhydrater och fett.
VID BRIST: Brist har inte kunnat påvisas hos människa.
FINNS I: Kött, fisk, ägg, mjölk, ärtor, bönor.

Vitamin B6 (PYRIDOXIN)

BRA FÖR BLODET
GÖR: Nödvändig för proteinomsättningen och
har betydelse för bland
annat nervfunktioner.
VID BRIST: Hudförändringar, neurologiska symtom och blodbrist.
FINNS I: Kött, fisk, potatis, inälvor, bröd, gryn, mjölk, ägg, grönsaker,
banan.

 


Vitamin B8 (BIOTIN)

BRA FÖR CELLERNA
GÖR: Nödvändig för cellernas ämnesomsättning.
VID BRIST: Brist på biotin på grund av lågt intag har inte kunnat påvisas hos
människa.
FINNS I: De flesta livsmedel. De absolut bästa källorna är lever, kött, fisk,
ägg, bröd och cerealier.

 

 
Vitamin B9 (FOLSYRA, FOLAT)

BRA FÖR GRAVIDA
GÖR: Viktig för tillväxt och är en förutsättning för att de röda blodkropparna
ska kunna bildas samt för normal celldelning. Folat behövs för att fostret ska
utvecklas normalt under graviditeten.
VID BRIST: Blodbrist. Kvinnor som har låga halter folat i blodet när de blir
gravida löper ökad risk att få barn med ryggmärgsbråck.
FINNS I: Lever, ärtor, bönor, fullkorn (flingor, gryn), mörkgröna blad
grönsaker, potatis, frukt och bär.

Vitamin B12 (COBALAMIN)

GÖR DIG PIGG
GÖR: Behövs för produktionen av röda blodkroppar, nervsystemets funktion och
cellernas ämnesomsättning.
VID BRIST: Blodbrist (perniciös anemi), trötthet, retlighet och neurologiska
symptom.
FINNS I: Nästan uteslutande i animalisk kost såsom kött, fisk, mjölk och ägg.

C-vitamin (ASKORBINSYRA)

GÖR DIG FRISKARE
GÖR: Nödvändig för bland annat bindvävens ämnesomsättning. Hjälper kroppen att
ta upp järn och är en antioxidant som skyddar cellerna mot fria radikaler.
VID BRIST: Lindrig brist kan ge blödande tandkött och försämrad sårläkning.
Allvarlig brist ger skörbjugg.
FINNS I: Färska frukter och bär samt i de flesta grönsaker.

D-vitamin (KALCIFEROL)

BRA PÅ VINTERN
GÖR: Behövs för kroppens omsättning
av fosfat och kalcium samt hjälper kroppen att ta upp kalk från födan.
VID BRIST: Brist på vitamin D kan orsaka rakit (engelska sjukan) hos barn och
benuppmjukning, så kallad osteomalaci, hos vuxna.
FINNS I: Främst i feta fisksorter. Margarin, lättmjölk och mellanmjölk är
numera berikade och D-vitamin bildas också i huden vid solbestrålning.

 


E-vitamin (TOKOFEROL)

SKYDDAR KROPPEN
GÖR: E-Vitamin är en antioxidant och skyddar fleromättade fettsyror mot
nedbrytning i kroppens vävnader.
VID BRIST: E-vitaminbrist är mycket sällsynt hos människa.
FINNS I: Framför allt i vetegroddar, margarin, oljor, sötmandel, avokado och
ägg.

K-vitamin (koagulationsvitamin)

STÄRKER SKELETTET
GÖR: Behövs för blodets koagulering
och är bra för bentätheten.
VID BRIST: K-vitamin bildas av bakterierna i tarmen vilket gör att det är
mycket sällsynt med brist.
FINNS I: Ägg, kikärtor, linser, gröna bladgrönsaker, kött och lever.


Hittat på: http://www.expressen.se/halsa/1.2685122/boosta-halsan-med-vitaminer-stor-guide-fran-a-till-k


Tänk er för före ni skickar!
Postat av: Signe

Har kommenterat tre gånger nu... Hahha, får jag sno den texten? :-)

2012-02-20 @ 20:29:43
URL: http://signeobergs.blogg.se/

Vad heter du?
Cupcake?

E-postadress: (publiceras ej, så detta blir våran hemlis hihi)

URL/Vad heter din blogg?

Kommentar:

Trackback